Revalidatie na een heupoperatie

Waarom krijgen mensen een nieuwe heup?

Op de vraag waarom mensen een nieuwe heup krijgen geven we vanuit Fysio De Kuil in Bodegraven graag antwoord. Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom en is een kogelgewricht. Op de bolvormige kop en in de kom ligt een laagje glad en verend kraakbeen dat ervoor zorgt dat de bewegingen in de heup vloeiend en soepel verlopen. Door bepaalde aandoeningen kan dit laagje kraakbeen afnemen waardoor de oppervlakte niet meer glad is en de heup kan gaan irriteren. Irritatie van de heup door kraakbeenafname noemt men coxartrose of heupartrose.

fysiotherapie bij heupklachten heupoperatie nieuwe heup
pijn in heup heupklachten fysiotherapie bij nieuwe heup

Wat is de oorzaak van artrose?

Coxartrose of heupartrose kan veroorzaakt worden door onder andere slijtage, reuma, een ontsteking, een botbreuk of heupafwijking. In de praktijk zien we vooral leeftijd gerelateerde artrose voorkomen bij mensen boven de 50 jaar. Mensen ervaren vaak ochtendstijfheid en opstartklachten na even te hebben gezeten en hebben pijn bij wandelen en traplopen. De exacte oorzaak van artrose is niet bekend. Wel weten we dat er risicofactoren zijn die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van artrose, zoals erfelijke factoren, hoge leeftijd, overgewicht en lichamelijke belasting.

Wat is de oplossing?

Meer bewegen kan in eerste instantie zorgen voor een enorme afname van klachten en pijn in de heup. Zelfs is er sterk bewijs voor een gunstig effect van bewegen op artrose en daarom kan na verwijzing van de specialist 12 keer worden getraind op de basisverzekering bij jouw praktijk voor fysiotherapie in Bodegraven. Eventueel ter aanvulling kan gedacht worden aan het tijdelijk gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmers en meer zelf bewegen door te fietsen, wandelen, zwemmen en fitness.

Nieuwe heupoperatie

Als de klacht niet afneemt, kan een nieuwe heupoperatie oplossing bieden. In dit geval wordt de kop en de kom van het gewricht vervangen door een prothese, ook wel kunstheup. Een operatie waarbij de kop en de kom worden vervangen voor een prothese wordt ook wel een totale heupprothese genoemd. Meestal gaat een totale heupprothese langer dan 20 jaar mee. In veel gevallen is het raadzaam om na de operatie 4 tot 6 weken met krukken te lopen. Wij raden aan om direct na de nieuwe heupoperatie te beginnen met oefeningen.

Revalidatie nieuwe heup bij Fysio de Kuil

Bij Fysio De Kuil helpen onze therapeuten bij  het revalideren na een heupoperatie. Revalidatie na een nieuwe heup betekent voor iedereen iets anders. Binnen onze praktijk voor fysiotherapie in Bodegraven nemen wij echt de tijd voor je en kijken we altijd eerst naar jouw activiteiten en doelen. Op basis daarvan stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Herstellen van een heupoperatie en revalideren na een nieuwe heup is maatwerk en daarom kijken we wat belangrijk is voor jou. Terugwinnen van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen staan vaak bovenaan het lijstje. Spelen er meerder klachten mee op het moment van revalideren en is oefenen in onze fitnessruimte te zwaar? Dan kunnen we bij Fysio De Kuil in Bodegraven gebruikmaken van het mooie zwembad om oefeningen in het verwarmde water te doen. Alles om een prettige en doelgerichte revalidatie te realiseren.

hydrotherapie fysiotherapie in verwarmd water fysio de kuil bodegraven
Fysio De Kuil Bodegraven

Afspraak maken

In onze fysiotherapiepraktijk in Bodegraven behandelen wij regelmatig mensen die een nieuwe heup hebben gekregen. Goede revalidatie met fysiotherapie is belangrijk voor iedereen die een heupoperatie heeft ondergaan. Waarom mensen een nieuwe heup krijgen is per situatie verschillend. Voor meer informatie over heupklachten of revalidatie na een nieuwe heup kun je altijd contact opnemen met één van onze fysiotherapeuten. Lees meer over de behandeling van chronische pijn en peesklachten door Fysio De Kuil praktijk voor fysiotherapie en hydrotherapie in Bodegraven. Een afspraak maken voor een intake of een behandeling kan online of telefonisch.