Pijnklachten bij voorste kruisbandletsel

Wat is een voorste kruisbandletsel?

De voorste en achterste kruisband spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van de knie. Ze verbinden het bovenbeen met het onderbeen. Een gescheurde kruisband zorgt dan ook voor instabiliteit in de knie. Een scheur van de voorste kruisband (VKB-ruptuur) in de knie komt bijna tien keer vaker voor dan een scheur van de achterste kruisband.

Hoe ontstaat kruisbandletsel?

In de meeste gevallen ontstaat een VKB-ruptuur met een naar binnen gedraaid bovenbeen en een onderbeen dat gefixeerd op de grond staat. In de praktijk zien wij dat dit vooral gebeurt bij sporters en bij mensen die een onverwachte en abrupte beweging maken met het bovenlijf ten opzichte van het onderbeen.

 

knie kruisband pijn bij kruisbandletsel
knie pijn runners knee

Wat is de oorzaak?

Het is onduidelijk waarom de ene persoon wel en de andere geen VKB-ruptuur oploopt. Uit onderzoek blijkt wel dat de houding van het lichaam op het moment van scheuren een bepalende factor kan zijn. De omstandigheden waarbinnen een VKB-ruptuur kan ontstaan, zijn vaak complex en sportspecifiek.

Wat is de oplossing?

De oplossing is een VKB-reconstructie, waarbij met lichaamseigen materiaal operatief een nieuwe voorste kruisband wordt aangelegd. Een andere optie is het terugwinnen van stabiliteit door de spieren rond je knie sterker te maken. In beide gevallen volgt vaak een langdurig revalidatietraject.

Behandeling kruisband Fysio de Kuil

Revalidatie na een VKB-ruptuur is maatwerk. Wij vinden het belangrijk om goed in kaart te brengen hoe jouw activiteiten in het dagelijks leven en in sportsituaties eruit zien. Tevens is het doel waar je naartoe wilt bepalend voor het behandelplan. De oefeningen laten we zoveel mogelijk aansluiten bij de situaties waarin jij weer wilt presteren. En we geven je preventieve oefeningen met aandacht voor een goede houding. We kunnen zelfs gebruik maken van onze mooie sporthal. Alles om jou weer helemaal topfit te krijgen!

Afspraak maken

Lees meer over de behandeling van chronische pijn en peesklachten door Fysio De Kuil praktijk voor fysiotherapie en hydrotherapie in Bodegraven. Een afspraak maken voor een intake of een behandeling kan online of telefonisch.

sportblessure fysio de kuil bodegraven knie kruisband heup